Belizská vláda je odhodlaná vyhostiť Karola M.

27.07.2012 Celý región

Belmopan 27. júla (TASR) - Belizská vláda je odhodlaná presadiť príkaz na vyhostenie Karola M., ktorý na Slovensku čelí obvineniam z dvojnásobnej vraždy. V rozhovore pre server 7newsbelize.com to uviedol belizský minister pre imigráciu Godwin Hulse.

"Podpísal som príkaz (na vyhostenie) po náležitých konzultáciách so šéfom imigračného úradu, políciou a ďalšími zainteresovanými stranami a my dúfame, že sa nám tento príkaz podarí vykonať," objasnil minister pozíciu svojej vlády k prípadu Karola M.

Podľa jeho slov sa malo vyhostenie uskutočniť už v deň vydania príslušného príkazu (16. júla), čo sa nestalo v dôsledku chyby belizskej polície. To ihneď využili právnici Karola M., ktorí požiadali Najvyšší súd Belize o zablokovanie deportácie na 28 dní.

Minister Hulse však vo štvrtkovom rozhovore zdôraznil, že jeho vláda je odhodlaná vyhostenie slovenského občana nakoniec presadiť. A to napriek tomu, že Belize nemá so Slovenskou republikou uzavretú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie.

"Nemáme právo tvrdiť vláde suverénneho štátu, že jej občan nemá byť vrátený do vlasti... Keby išlo o obvineného občana Belize, ktorý ušiel do inej krajiny, tiež by sme v zásade trvali na jeho vrátení, aby tu mohol predstúpiť pred súd", konštatoval Hulse.

Podľa neho by sa mal Karol M. zodpovedať zo vznesených obvinení úradom svojej vlasti. V prípade, že bude oslobodený, môže sa opäť vrátiť na Belize, kde má legálne povolenie na trvalý pobyt.

Karola M. zatkli 11. júla v Belize vyše roka po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004, ako aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho z toho istého roku.
 

Vyberte región